Werknemers zijn vaak onvoldoende geïnformeerd over de risico’s van het werken met gevaarlijke producten.
Gevaarlijke stoffen zien er niet altijd gevaarlijk uit. De drukker ruikt wel oplosmiddelen en inkt, maar heeft vaak geen idee van de risico’s en de gevolgen voor zijn gezondheid. De verpleegster die een infuus wisselt bij een leukemiepatiënt, kan blootgesteld worden aan een kankerverwekkende stof. De secretaresse die de toner van het kopieerapparaat of van de printer bijvult, kent niet altijd de risico’s.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden. In België hebben we een uitgebreide reglementering over gevaarlijke stoffen. Indien deze wetgeving overal correct zou worden toegepast, zou het heel wat veiliger en gezonder werken zijn. Minder mensen zouden ziek worden of zelfs sterven als gevolg van een blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
Die reglementering is niet eenvoudig. Het ACV kan je helpen om de reglementering beter te begrijpen.
- In de nieuwe online databank gevaarlijke producten van het ACV vind je voor meer dan 800 gevaarlijke producten informatie over de aard van het product, de risico’s, de verplichte etikettering, de geldende grenswaarden, enz.
- 28 april 2016 is het Werelddag voor gezond en veilig werk. Dit jaar staat deze dag in het teken van alle werknemers die ziek werden als gevolg van kankerverwekkende en andere gevaarlijke stoffen. Check het dossier dat in ACV-Vakbeweging 841 verscheen (pdf-bestand)