Pesten op het werk - ACV BIE Mechelen

ACV BIE Mechelen
Ga naar de inhoud

Pesten op het werk

Wetgeving
Pesten op het werk - #stoppestennu!
Volgens IDEWE worden er in ons land 1 op 7 werknemers gepest. Dit is een zeer hoog aantal. Wij zijn ons als ACV al langer bewust dat pesten een maatschappelijk probleem is dat de nodige aandacht verdiend. Want er moet permanent het signaal gegeven worden dat pesten niet ok is en zeker niet cool. De gevolgen van iemand soms maanden of jaren pesten zijn zeer ernstig, van burn-out, langdurige ziekte, tot zelfdoding. Dit is ontoelaatbaar!

Er bestaat wetgeving aangaande pesten op het werk. Elk bedrijf moet minstens 1 een vertrouwenspersoon hebben en ook een externe preventie-adviseur pesten op het werk. Wanneer iemand gepest is, bevelen wij betrokkene aan om steeds met de vertrouwenspersoon te gaan praten. Want praten helpt altijd. Het stil houden uit schaamte of om verdere escalatie te voorkomen werkt meestal nooit. Indien de vertrouwenspersoon niets wil ondernemen, het vertrouwen niet geniet is het mogelijk om rechtstreeks een afspraak te maken bij de preventie adviseur. Deze tref je meestal aan in uw arbeidsreglement of kan je bekomen bij uw syndicale afvaardiging.  

Daarnaast bestaat er een meldpunt bij het ACV nationaal, die een specialist discreet laat contact opnemen en advies af kan leveren op maat van het probleem.

Wanneer jouw preventie-adviseur geen gevolg zou geven aan een klacht of je bijkomende informatie wenst kan je steeds contact nemen met de medische inspectie:

Regionale directie toezicht op het welzijn op het werk
Italiëlei 124 (bus 77)
2000 Antwerpen
Tel: 03. 232.79.05

ACV actie #stoppestennu!

Op 7/11/2017 heeft ACV BIE en LBC-NVK een actie gevoerd aan de poorten van Alcon, Pfizer en Capsugel. Deze informatieve actie had tot doel om de werknemers de wettelijke mogelijkheden uit te leggen bij pesten. De boodschap is duidelijk aan de pesters "#stoppestennu!" en het is absoluut niet cool. De gepeste werknemer moet weten er niet alleen voor te staan.Artikel Vacature.com (23/01/2018)
ACV BIE Mechelen
Onder Den Toren 4 A
B2800 - Mechelen
015/71 85 30      


Terug naar de inhoud