Schoolverlaters - ACV BIE Mechelen

ACV BIE Mechelen
Ga naar de inhoud

Schoolverlaters

Wetgeving
Schoolverlaters
Elk jaar opnieuw studeren duizenden jongeren af van het school en komen op de arbeidsmarkt. Wanneer je einde op de schoolbanken aanbreekt start een nieuwe fase in jouw leven. De zaken aangaande jouw rechten en plichten als schoolverlater dringen zich op!

Belangrijk is dat je een aantal zaken onmiddellijk in orde brengt om later geen problemen te krijgen. Hierbij een aantal belangrijke stappen op jouw "to-do-list"!


Ik ben afgestudeerd, wat moet ik regelen?
Als je jouw studie hebt afgerond schrijf je best meteen in bij de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB), dit kan je ook online doen. Vanaf de moment van inschrijving start ook jouw beroepsinschakelingstijd (wachttijd voor schoolverlaters) en begint de wachttijd van 1 jaar te lopen. Wanneer je na een jaar nog geen werk hebt gevonden kan je een inschakelingsuitkering verkrijgen.

Mutualiteit
Tot de leeftijd van 25 jaar ben je via jouw ouders verzekerd bij het ziekenfonds, je hebt dus vanaf 25 jaar een aansluiting op jouw naam nodig. je hebt tevens ook een aansluiting nodig wanneer je gaat werken of als je beroepsinschakelingstijd is afgelopen. De algemene regel is dat je best wanneer je stopt met school contact neemt met jouw ziekenfonds CM.

Vakbond
Ben je reeds aangesloten bij het ACV als student via het gratis lidmaatschap, laat het ACV weten dat je nu werkt en deel jouw juiste werkgever mee! Dit is belangrijk om ook te kunnen genieten van een syndicale premie. Ben je nog geen lid van het ACV, geen probleem en sluit je dan zo snel als mogelijk aan! Online aansluiting ACV


Jeugdvakantie
Vraag aan het ACV of je in aanmerking komt voor jeugdvakantie als schoolverlater. Je kan de volledige reglementering treffen in onze brochure "Gids voor schoolverlaters 2020".


ACV BIE Mechelen
Onder Den Toren 4 A
B2800 - Mechelen
015/71 85 30      


Terug naar de inhoud