Lees meer
- Garages: ,1,25% op 1 februari
- Metaalsector: 4,16% op 1 juli
- Bouw- en houtbewerking: +0,45% op 1 januari, +1,24% op 1 april, 1,71% op 1 juli en 0,65% op 1 oktober
- Papier- en kartonbewerking: +1,05%, 3,08% op 1 juli en 1,02% op 1 december
- Kleding en confectie: 1,88% op 1 april en 2,09% op 1 oktober
- Gepensioneerden: onder meer de minimumpensioenen en het vakantiegeld (in mei)
- Zieken, invaliden en slachtoffers van beroepsziekte of arbeidsongeval
- Na 4, 7 of 11 maanden ziekte: verplicht bezoek bij een adviserende arts of het ziekenfonds.
- Na 11 maanden: verplicht bezoek bij een adviserend arts.
- Na 12 maanden ziekte ben je officieel invalide en heb je een verplichte afsprak bij het ziekenfonds.
- Na 5 jaar invaliditeit: verplichte afspraak bij je mutualiteit.
- Duurdere elektriciteit door stijging van de nettarieven. We zullen aan onze factuur merken vanaf 2025.
- Indexering huur van slecht geïsoleerde woningen is vanaf 1 januari 2024 terug toegelaten. Voor veel huurders dreigt de huurprijs dus te stijgen.
- Wijzigingen sociale huur: sommigen zullen meer betalen, andere minder.
- Bij ziekte van de interimmer mag de termijn voor het indienen van een medisch attest niet korter zijn dan 2 dagen. Nu hebben een aantal uitzendkantoren dat op één dag vastgelegd, zodat de uitzendkracht binnen de 24u naar de dokter moet en een attest moet hebben doorgestuurd. Dit is een pure pestmaatregel om geen gewaarborgd loon te moeten betalen.
- Een fietsvergoeding van 0,25 cent/km voor interimmers die werken in een sector waar er geen akkoord is over een fietsvergoeding, voor een afstand tot 25 km per dag. Voor interimmers die werken in een sector waar wel een akkoord is, volgen ze de regeling van de sector
- Indexering met 8% van de tussenkomst voor woon-werkverkeer met een eigen wagen of motorfiets, voor de interimmers die niet kunnen terugvallen op een regeling van de sector waarin ze werken
- Recht op hospitalisatieverzekering voor interimmers die werken in een onderneming waarin het vast personeel recht heeft op een hospitalisatieverzekering.
Minimumlonen stijgen
Het minimumloon voor een voltijdse werknemer verhoogt met 80,95 euro bruto per maand, waardoor het op 1.806,16 euro komt. Dat is een stijging met 4,7%, bruto. Werk je deeltijds? Dan verhoogt je minimumloon in verhouding tot je arbeidsduur. Vanaf 1 april is er ook geen verschil meer in het minimumloon tussen werknemers met minder dan 1 jaar anciënniteit en werknemers met minstens 1 jaar anciënniteit. Ook de lagere bedragen voor jonge werknemers van 18 à 20 jaar worden weggewerkt. Sectoren kunnen uiteraard hogere minima bepalen. En dat hebben de meeste ook gedaan.
Sociale en fiscale werkbonus stijgen
Die stijging van het minimumloon komt niet alleen ten goede aan de werknemers die vandaag werken aan een minimumloon. Voor de werknemers met een brutoloon tot 2.848 euro per maand (op voltijdse basis) gaat de sociale werkbonus omhoog. Dat is een vermindering van de persoonlijke bijdrage voor de sociale zekerheid. Hoe lager het loon, hoe hoger de werkbonus. En voor diezelfde groep gaat ook de fiscale werkbonus omhoog. Dat is een belastingvermindering.
Voor een werknemer met een minimumloon stijgt de sociale werkbonus op 1 april met 10,24 euro bruto per maand en de fiscale werkbonus met 3,39 euro netto (bovenop de verhoging van het brutominimumloon). Voor werknemers boven het minimumloon neemt het voordeel van de bonus geleidelijk af, om nul te worden vanaf 2.848 euro bruto per maand.
Veel werknemers betalen bovenop de gewone sociale bijdragen ook nog eens de bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid. Het ACV ijverde voor een verlaging en die komt er voor de meeste werknemers op 1 april:
- Daarvan genieten alle alleenstaanden met een belastbaar inkomen tussen 18.952 euro en 60.182 euro per jaar.
- Koppels met gemeenschappelijke aanslag genieten van deze maatregel bij een belastbaar inkomen tussen 18.952 euro en 81.944 euro per jaar.
- Voor een werknemer met een belastbaar inkomen vanaf 21.071 euro gaat het om een netto-verlaging van minstens 99,16 euro per jaar.
Dit samenspel van verbeteringen (minimumloon, sociale werkbonus, fiscale werkbonus en bijzondere bijdrage sociale zekerheid) pakt uiteraard voor iedereen anders uit, afhankelijk van het loon, de gezinstoestand en het belastbaar inkomen. Daarom ontwikkelde het ACV een bruto-nettocalculator waarmee men het nieuwe nettoloon (loonbriefje van midden april voor arbeiders, arbeiders en bedienden eind april) kan narekenen op basis van alle nieuwe regels.
- In de periode van 1 maart tot 30 november;
- voor minstens 53 volle of halve dagen;
- een uitkering als tijdelijk werkloze kregen omwille van overmacht (corona) of economische redenen.
- De beste weg is dat je als zieke zelf een discrete consultatie vraagt bij je arbeidsgeneesheer, dit heet 'een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting'. Met die arts kan je dan de mogelijkheden van een werkhervatting bespreken. Zo'n consultatie is gratis, moet je binnen de 10 werkdagen krijgen, mag niet gemeld worden aan de werkgever als je dat vraagt, en er kan geen nadelige beslissing tegen jou worden genomen. Dit is dus aan te raden! Loopt dat niet zoals het hoort, dan kunnen we optreden tegen die dienst. Meld het ons op onderneming@acv-csc.be
- Als je wordt opgeroepen door de arbeidsgeneesheer op initiatief van je werkgever ben je bij ziekte niet verplicht om daarop in te gaan. Sommige artsen dreigen met sancties in je uitkering, sommige werkgevers met onmiddellijk ontslag als je niet komt: dat klopt niet. Een werkgever kan je natuurlijk altijd ontslaan met betaling van een opzegvergoeding. Wat werkgevers vaak zoeken is een bewijs voor medische overmacht waarmee ze zieken onmiddellijk kunnen ontslaan, zonder opzegvergoeding. Daarom intimideren ze vaak zieken om naar dat medisch onderzoek te komen.
- Je bent nooit verplicht om je arbeidsgeneesheer inzage te geven in je medisch dossier of hem/haar toe te laten met je behandelend arts contact te nemen, of hem stukken uit je dossier te bezorgen. Je hebt recht op medische privacy. De arbeidsgeneesheer heb je zelf niet gekozen. Je mag hem/haar die stukken geven als je dat vertrouwt en het nuttig is voor jouw belangen.
- Het is de arbeidsgeneesheer die je moet uitnodigen voor een re-integratieprocedure, niet de werkgever.
- Als je vreest dat het je werkgever enkel te doen is om een ontslag wegens medische overmacht te regelen, blijf je beter weg uit de re-integratieprocedure. Ga dan niet, en bezorg geen medische stukken. Of kies voor stap 1.
- In geen geval mag je arbeidsgeneesheer nagaan of de afwezigheid van een zieke werknemer gegrond is, dat staat met zoveel woorden in de wet. Het is de arbeidsgeneesheer verboden om aan controlegeneeskunde te doen. Ze horen onafhankelijk te zijn.
- De arbeidsgeneesheer en zijn assisterend personeel zijn strikt gebonden door het beroepsgeheim wat betreft de inhoud van het medisch dossier.
- Je werkgever heeft geen recht op inzage van je medisch dossier. Hij heeft enkel recht op de melding dat je ongeschikt bent of niet.
- Een werkgever mag een controlearts sturen om je ongeschiktheid te controleren. Ook de controlearts mag aan de werkgever geen diagnose meedelen: die mag enkel melden of je volgens hem/haar op het moment van zijn bezoek al dan niet arbeidsgeschikt bent. Niet meer, niet minder.
- De adviserend geneesheer van de mutualiteit beslist over je recht op zieke-uitkeringen op basis van je medisch dossier en je gezondheidstoestand of je al dan niet arbeidsgeschikt bent. Of je nu al of niet meewerkt met een arbeidsgeneesheer, hem al of niet bepaalde stukken bezorgde, aanwezig of afwezig was op een uitnodiging op vraag van je werkgever speelt daarbij eigenlijk geen rol.
- Maatregel 1: De werknemers die op brugpensioen gaan in het algemene stelsel (dus niet herstructurering, zware beroepen…), zullen minder pensioen krijgen. Hun jaren brugpensioen zullen voor de pensioenberekening niet langer meetellen aan het laatste loon maar aan een minimumloon.
- Maatregel 2: Werknemers die langer dan één jaar zoeken naar werk zullen ook de nieuwe, negatieve berekening ondergaan. In plaats van die mensen een job te geven, kiest de regering ervoor om hen dubbel te straffen. Eén keer op het moment van ontslag en één keer, tientallen jaren later, als ze op pensioen zijn.
- Maatregel 3: daarenboven zou de minister opnieuw diezelfde gestigmatiseerde groep van werkzoekenden en bruggepensioneerden benadelen. Het zou kunnen dat werknemers die voor hun 20ste zijn beginnen werken en op het einde van hun loopbaan op SWT/brugpensioen gezet worden (ook wegens herstructurering, zware beroepen…) voor die jaren in hun pensioen bestraft worden. Het compensatiemechanisme dat voorzag dat mensen met meer dan 45 jaar loopbaan hun eerste lage lonen vervangen zagen door hun laatste hogere lonen zou hiermee worden afgeschaft.
- 14 juli 2017: download dit persbericht (pdf-bestand)
- een arbeidsmarktgerichte en toekomstgerichte focus
- één generiek kwaliteitskader
- één erkende opleidingsdatabank
- een uniforme monitoring en evaluatie
- transparantie en digitalisering.
1. Je ontvangt een e-mail of sms met een voorstel van arbeidsovereenkomst.
2. Je klikt op “lezen” en, indien akkoord, op “teken het contract”.
3. Je kiest op welke manier je het contract wil ondertekenen: ofwel met de elektronische identiteitskaart, ofwel met een persoonlijk paswoord.
4. Je voert de pincode in van je elektronische identiteitskaart OF het paswoord.
5. Je contract is ondertekend en wordt ook automatisch toegevoegd aan je account op “interim@work”.
- fysiek zwaar werk door fysieke belasting en door de werkomgeving;
- belastende werkorganisatie;
- verhoogde risico’s;
- mentale en emotionele werkbelasting.
- Kwaliteitsvolle jobcreatie:
- De stopzetting van de uitkeringen voor werkzoekenden op basis van leeftijd, diploma of werkloosheidsduur en de afschaffing van de maatregel van halvering van de inkomensgarantie-uitkering.
- Extra investeringen in onderwijs, openbare dienstverlening en de non-profit
- Inspraak is belangrijk.
- Waken over veiligheid.
- Het bewaken van loon- en arbeidsvoorwaarden is van levensbelang.
- de aanstelling,
- de rechten en plichten,
- de opleiding,
- persoonlijke getuigenissen van delegees
- 4 januari 2016 werd verplaatst naar 2 november 2016
- 5 januari 2016 werd vervangen door 3 november 2016
- 22 december 2016 werd vervangen door 4 november 2016
- Werk je als uitzendkracht bijvoorbeeld op dinsdag 10 november en donderdag 12 november 2015 als uitzendkracht via hetzelfde uitzendkantoor bij dezelfde onderneming, dan heb je recht op de betaling van de feestdag van 11 november door het uitzendkantoor.
- 1 november valt dit jaar op een zondag. Dan kijk je als uitzendkracht naar de dag waarop 1 november wordt vervangen binnen de onderneming waarin hij of zij is tewerkgesteld. Voor dergelijke vervangingsdagen geldt dan dezelfde regel: ben je de dag ervoor en erna onder contract, dan heb je recht op de uitbetaling ervan.
- installeren van kunstmatige verluchting of ventilatie of afzuiging van de warme lucht
- Afwisselende werk en rusttijden
- Aanbieden van gratis verfrissende dranken
- Aanbieden van collectieve of persoonlijke beschermingsmiddelen (rolluiken, gordijnen, schaduwplekken, zonnebrandcrème, pet...)
- dat iemand met een kapitaal van 1.000.500 euro, 5 euro meer belastingen zal betalen.
- dat iemand met een kapitaal van 1.550.000 euro, 5.625 euro meer belastingen zal betalen
- dat iemand met een kapitaal van 3.000.000 euro, 26.250 euro meer belastingen zal betalen.
- Verder komaf maken met het bankgeheim. Er is nog altijd géén volledige transparantie van vermogens. Er bestaan immers heel wat regeltjes voordat de fiscus kan weten wat iemand op een bankrekening heeft staan.
- Een kadaster van alle roerende en onroerende vermogens aanleggen.
- Sluiten en neerleggen cao’s 60 jaar: 30 juni 2015
- Zware beroepen, nachtarbeid, bouw, lange loopbaan 58j/40j:
Kader-cao 2015 - 2016: 58 jaar, sectoren kunnen al dan niet toetreden
Huidige rechtsbasis blijft gelden (bouw en nachtarbeid vereisen ook sectorale cao)
Kan om de twee jaar worden verlengd of aangepast via nieuwe kader-cao
Indien geen kader-cao of sector treedt niet toe, valt men terug op regeling bepaald door regering (60 jaar) - Herstructureringen/moeilijkheden:
Kader-cao 2015 - 2016: 55 jaar, bedrijven kunnen al dan niet toetreden
Kan om de twee jaar worden verlengd of aangepast via nieuwe kader-cao (tijdspad, verhoging leeftijd)
Indien geen kader-cao of bedrijf treedt niet toe, valt men terug op regeling (verhoging leeftijd) bepaald door regering
- Zware beroepen, nachtarbeid, bouw, lange loopbaan 58j/40j:
Kader-cao 2015 - 2016: 55 jaar, sectoren kunnen al dan niet toetreden
Kan om de twee jaar worden verlengd of aangepast via nieuwe kader-cao (tijdspad, verhoging leeftijd)
Indien geen kader-cao of sector treedt niet toe, valt men terug op regeling (verhoging leeftijd) bepaald door regering - Herstructureringen/moeilijkheden:
Kader-cao 2015 - 2016: 55 jaar, bedrijven kunnen al dan niet toetreden
Kan om de twee jaar worden verlengd of aangepast via nieuwe kader-cao (tijdspad, verhoging leeftijd)
Indien geen kader-cao of bedrijf treedt niet toe, valt men terug op regeling (verhoging leeftijd) bepaald door regering
Reactie op uitstel optrekking SWT-leeftijd
- Wetten en KBs, die er nog lang niet zijn, mogen niet terugwerken in de tijd. Er is geen enkele juridische basis om in te grijpen op ontslagen die door werkgevers zijn doorgevoerd binnen een andere geldende regelgeving.
- Om paniekvoetbal te vermijden in heel wat bedrijven omwille van de deadline van 22 oktober, vandaag dus.
- Dat de regering hiermee toegeeft dat verschillende van haar maatregelen rechtsonzekerheid creëren door de brutale inbreuk in afgesloten cao's.
- Er vandaag geen garantie is dat dit uitstel er effectief komt. Hetgeen de chaos rond de deadline van 22 oktober nog vergroot. Dit kan alleen maar leiden tot zeer onoordeelkundige beslissingen.
- De media gaan er overhaast vanuit dat ook het bijzonder stelsel voor bouwvakkers met verminderde arbeidsgeschiktheid zal onderworpen aan de leeftijdsgrens van 60 jaar. Dit lezen we nochtans niet in het regeerakkoord, noch in de begrotingsmaatregelen. De regering moet daarom omwille van de chaos in de bouwsector ten spoedigste bevestigen dat het niet de bedoeling is te raken aan SWT in de bouw. Dit om overhaaste opzeggingen te vermijden. ACV en ACV BIE eisen dat dit SWT-stelsel in overleg tussen de interprofessionele en sectorale sociale partners na 2014 overeind blijft.
eC3: veilig, makkelijk en snel
Volledig werklozen kunnen op elektronische wijze via socialsecurity.be hun controlekaart invullen en naar het ACV versturen. De blauwe papieren controlekaart voor werknemers in volledige werkloosheid kan vervangen worden door een registratie op het internet.
Ben jij ACV-lid en volledig werkloos? Vervang je papieren controlekaart door een elektronische. Online stempelen betekent minder verplaatsingen. Bovendien gebeurt de betaling veiliger én sneller. Daarom delen we via de dienstencentra gratis kaartlezers voor eID uit. Probeer het!
Om online te kunnen stempelen met de computer, heb je een kaartlezer nodig én je identiteitskaart (waarvan je de PIN-code kent). Die PIN-code heb je moeten opgeven bij ontvangst van je identiteitskaart op de dienst bevolking van je gemeente.
De kaartlezer is nodig om de eID van je identiteitskaart te lezen. Sommige computers zijn uitgerust met een ingebouwde kaartlezer. Kaartlezers zijn verkrijgbaar in computerwinkels en in sommige grootwarenhuizen.
Download de ACV-folder voor meer info (pdf-bestand)
* Online stempelen biedt alleen maar voordelen: gemakkelijk, geen verplaatsingen meer naar een dienstencentrum én een snellere uitbetaling van je uitkering.
Extra korting bij Wonderreizen
Als lid van ACVBIE geniet je voortaan ook van 7 % extra korting bij 7 touroperetors van Wonderreizen Travel Agency.
De touroperators zijn:
Jetair
Vip Selection
Thomas Cook & Pegase
Thomas Cook Kampeervakanties
Rantours
Pam Vermeulen
CroisiEurope Cruises
Wings and Wheels.
De nieuwe reisbrochures winter 2014 – 2015 zijn in aantocht.
Geniet van jouw exclusieve korting en boek jouw vakantie bij Wonderreizen.
Wonderreizen
Van Aelbrouckstraat 8
B-9620 Zottegem
Belgium
Tel 32 9 360 34 34
Fax 32 9 360 30 90
www.wonderreizen.be
Electronische stempelkaart
Volledig werklozen kunnen vanaf half september op elektronische wijze hun controlekaart invullen, consulteren, wijzigen en versturen.
Aan nieuwe werklozen stelt de dienstverlener onmiddellijk de elektronische werkwijze voor. Ook werklozen die al in het systeem zitten, kunnen overschakelen naar de eC3. Het grote voordeel voor de werkloze is dat hij of zij zich niet meer moet verplaatsen naar het dienstencentrum.
Om de eC3 in te vullen, maakt de werkloze gebruik van zijn elektronische identiteitskaart, eID. Hij moet dus beschikken over een computer en een kaartlezer voor de eID (tenzij de computer met een ingebouwde kaartlezer is uitgerust). Op de computer moet ook software geïnstalleerd zijn om de eID te kunnen gebruiken.
Voor de computer zorgt het ACV niet, maar snelle beslissers krijgen wel een kaartlezer van ons. (levering voorzien 3e week september) De bedoeling is niet dat je iedereen zomaar een kaartlezer geeft, enkel als mensen aangeven dat ze echt in het systeem willen instappen. Je moet ook even tonen hoe zo’n kaartlezer werkt. Het pilootproject heeft uitgewezen dat mensen gewoon niet weten wat ‘dat ding’ is als je er geen uitleg bij geeft. Het ziet er een beetje als een memorystick uit.
De software om de eID te kunnen gebruiken, kan gratis gedownload worden via www.eid.belgium.be.
Procedure voor de werzoekende:
Surf naar www.socialsecurity.be
Klik op ‘BURGER’
Kies voor ‘registreren’
Stop je eID in de kaartlezer en breng je PIN-code in
Je hebt toegang
Er wordt ook een folder aangemaakt die je aan geïnteresseerden kan meegeven.
Help ik zit vast!
Werklozen kunnen terecht:
• op het Contactcenter van de Sociale Zekerheid. Vragen stellen kan op www.socialsecurity.be of via 02 545 50 70.
• Voor wettelijke en technische informatie over de eID op www.eid.belgium.be
Procter & Gamble wil af van meer dan de helft van zijn merken
Bron: artikel Nieuwsblad
De Amerikaanse fabrikant van consumentenproducten Procter & Gamble (P&G) gaat grote kuis houden in zijn merkenportefeuille. Voor meer dan de helft van de merken zal een oplossing worden gezocht, zo heeft P&G-topman A.G. Lafley vrijdag aangekondigd.
Het bedrijf wil zich concentreren op ‘70 tot 80 merken’, en zal daarom ‘de 90 à 100 overige merken in een partnerschap plaatsen, verkopen of stopzetten’, zei topman Lafley tijdens een teleconferentie met analisten.
De topman preciseerde niet welke producten op de schop zitten, maar verzekerde dat hij de geliefkoosde merken van de consumenten zal behouden. Die merken vertegenwoordigden volgens het bedrijf 90 procent van de omzet en 95 procent van de winst de voorbije drie jaar.
P&G heeft een heel uitgebreide en diverse productenportefeuille. Die omvat onder meer wasmiddelen als Bonux, Ariel, Dash en Lenor, de schoonmaakproducten Mr. Proper en Swiffer, Duracell-batterijen, Pantène- en Head & Schoulders-shampoo, Tempo-zakdoekjes, Pampers-luiers, Gillette- en Venus-scheerproducten, producten voor vrouwelijke hygiëne als Tampax en Always, maar bijvoorbeeld ook de Vicks-productlijn tegen hoesten.
Lafley hoopt met de ingrijpende productherschikking te komen tot ‘een bedrijf dat sneller groeit en meer rendabel is, en eenvoudiger om te leiden’. P&G voerde de voorbije jaren al een kostenbesparingsprogramma door. Dat leidde weliswaar tot een verbetering van de rendabiliteit, maar kon niet de verkoop opkrikken.
Dat blijkt ook uit de jaarcijfers die het bedrijf vrijdag voorstelde. De nettowinst steeg over het hele boekjaar met 3 procent tot 11,6 miljard dollar, en zelfs met 38 procent in het vierde kwartaal (april-juni). De omzet daarentegen groeide slechts met 1 procent over het hele jaar, tot 83,1 miljard dollar. In het slotkwartaal was er zelfs een daling met 1 procent.
Procter & Gamble is volgens de website ook actief in België, met productievestigingen in Aarschot (Duracell) en Mechelen (Dreft), en een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Strombeek-Bever.
Het ACV gaat alvast an de directie in Mechelen opheldering vragen en wat eventueel de impact is voor de site te Mechelen!
Vakbonden hebben geen oren naar herinvoering 40-urenweek in bouw
Bron: artikel Nieuwsblad
De vakbonden uit de bouwsector zijn niet te vinden voor het voorstel van de werkgeversfederatie Confederatie Bouw om opnieuw een 40-urige werkweek in te voeren in de sector. ‘Onbespreekbaar’, klinkt het vrijdagnamiddag unisono bij ACV en ABVV. De bonden wijzen erop dat bouwvakarbeiders nu al in de praktijk ‘minstens 40 uur per week’ werken.
‘Dit is geen nieuw voorstel. Bij elke cao-onderhandelingen krijgen we de vraag naar meer flexibiliteit per dag, per week, enzovoort’, zegt Rik Desmet, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. ‘Maar wij zullen niet ingaan op die vraag om van de bouw een seizoensgebonden sector te maken’, die in de zomer op volle kracht draait en in de winter zo goed als stilligt.
Ook Stefaan Vanthourenhout, de voorzitter van ACV bouw - industrie & energie, noemt het voorstel ‘onbespreekbaar’. Beide vakbondsmannen wijzen erop dat er al voldoende flexibiliteit is in de sector. Zo werken bouwvakarbeiders in de praktijk al 40 uur per week.
Dat wordt tot 38 uur ‘gecompenseerd’ via een reeks inhaalrustdagen die worden opgenomen in periodes dat er weinig kan worden gewerkt, zoals tussen Kerstmis en Nieuwjaar, klinkt het. Bovendien, vullen de bonden aan, kunnen werkgevers via een systeem van overuren hun personeel meer dan de helft van het jaar 45 uur per week laten werken, en ook zaterdagwerk is mogelijk.
‘Een veralgemeende 40-urige werkweek biedt geen enkel voordeel volgens de argumenten die de Confederatie Bouw aanhaalt’, vat Vanthourenhout samen. Het jobverlies waar ze naar verwijst, ‘heeft niets te maken met arbeidsduur, maar wel met sociale dumping’. En die moet aangepakt worden, door samen te werken aan gelijke loon- en arbeidsvoorwaarden voor iedereen die actief is in de Belgische bouwsector, besluit hij.
Procedure tegen discriminatie van bouwvakkers gestart
Klacht grondwettelijk hof discriminatie van bouwvakkers
Bouwvakker Robby De Ridder dient vandaag, gesteund door ACV BIE en het ACV en samen met de andere vakbonden een vordering in bij het Grondwettelijk Hof tegen de aanhoudende discriminatie van bouwvakkers bij ontslag. Bouwvakkers hebben een veel kortere opzegtermijn dan andere werknemers. Deze discriminatie zit bovendien voor onbepaalde duur ingebakken in de wet op het eenheidsstatuut. We vragen aan het Grondwettelijk Hof om deze structurele discriminatie te vernietigen. Ook de Raad van State liet zich in zijn advies van 6 november 2013 al bijzonder negatief uit over deze discriminatie.
Meer dan 100.000 bouwvakkers gediscrimineerd
Honderdduizend bouwvakkers die werken op werven, vallen niet onder het nieuwe eenheidsstatuut arbeiders – bedienden. Voor bouwvakkers gelden vanaf 1 januari 2014 nieuwe opzegtermijnen maar die liggen veel lager dan de opzegtermijnen voor andere werknemers. Deze uitzondering is bovendien onbeperkt in tijd. Dit is in strijd met de Grondwet aangezien dit bouwvakkers op werven discrimineert ten opzichte van andere werknemers. Deze laatsten kregen wel een nieuwe regeling volgens het eenheidsstatuut.
Deze uitzonderingsmaatregel voor bouwvakkers op werven leidt ook tot discriminatie en ongelijkheid op de werkvloer. Een bouwvakker en een elektricien die voor eenzelfde werkgever werken maar onder een ander paritair comité vallen, hebben met de nieuwe wetgeving totaal andere opzegtermijnen. Deze discriminatie is er al bij de start van een loopbaan maar wordt nog sterker naargelang de anciënniteit vordert. Zo heeft de bouwvakker met 20 jaar of meer dienst bij ontslag door de werkgever een opzegtermijn van 16 weken. Zijn collega-elektricien op de werf heeft na 20 jaar dienst 62 weken opzegtermijn en blijft ook verder opzegtermijn opbouwen op basis van zijn anciënniteit en dit zonder maximum. Dat krijg je niet uitgelegd.
Beperkte en redelijke overgangsregeling is bespreekbaar
Om de bouwsector de nodige ruimte te geven om zich aan te passen aan het eenheidsstatuut zijn de vakbonden bereid te praten over een beperkte en redelijke overgangsregeling, zoals dit ook voorzien is voor enkele andere sectoren en voor bouwvakkers die niet op werven werken. We aanvaarden echter niet dat werkgevers schermen met de moeilijke situatie in de bouwsector om een structurele discriminatie goed te praten. Orders lopen nog steeds goed binnen in de bouw, maar de bijhorende jobs worden vaak ingepikt worden door bouwvakkers uit andere landen. Via mechanismen van sociale dumping werken zij, vaak in (onder)aanneming van Belgische bedrijven, ver onder marktconforme prijzen.
Compensatiemaatregelen moeten voor alle arbeiders gelden
Arbeiders die al voor 1 januari 2014 in dienst waren bij hun werkgever, hebben, in geval van ontslag, recht op een vergoeding die de nadelige behandeling van het verleden compenseert. Arbeiders in een sector met een structurele uitzondering of met een overgangsregeling worden echter uitgesloten van deze ontslagcompensatievergoeding. Het gaat hierbij niet enkel om de bouwsector, maar ook over andere sectoren zoals stoffering en houtbewerking (meubelsector), kleding en confectie en diamant. Deze arbeiders worden door de overheid niet gecompenseerd voor de achterstand die ze qua opzeg opliepen met de bedienden. Wij vragen ook dat deze uitsluiting vernietigd wordt door het Grondwettelijk Hof.